Milloin lemmikin kanssa olisi hyvä hakeutua kardiologille?

Klinikallamme vierailee noin kerran kuussa kardiologi eli sydänsairauksiin erikoistunut eläinlääkäri Andrea Gladuli. Kardiologin tehtävänä on tutkia, johtuvatko lemmikin oireet sydänperäisestä sairaudesta, mikä sydänsairaus on kyseessä ja miten pitkälle sairaus on edennyt.

Yleisimpiin tutkimuksiin kuuluvat kliininen yleistutkimus (mukaan lukien sydän- ja keuhkoäänten kuuntelu), sydämen ultraäänitutkimus ja EKG eli sydänsähkökäyrä. Lisäksi voidaan esimerkiksi ottaa keuhkoista röntgenkuva, tutkia verinäytteitä, mitata verenpainetta tai ottaa 24 tuntia kestävä sydänsähkökäyrä eli Holter.

Tutkimukset tehdään yleensä hereillä olevalle potilaalle. Tutkimuksen jälkeen kardiologi suunnittelee mahdollisen sairauden hoidon ja seurannan.

Tilanteita, joissa lemmikki kannattaa tuoda kardiologin vastaanotolle

– Eläinlääkäri on kuullut lemmikillä sydämessä sivuäänen tai epärytmisyyttä oireettomalla tai oireilevalla potilaalla:

  • Kun diagnoosi on varmistunut, sairautta voidaan usein hoitaa ja sen etenemistä hidastaa, kun potilas on vielä oireeton.
  • Erityisen tärkeää sydämen tarkempi tutkiminen oireettomallakin potilaalla on ennen nukutusta vaativia toimenpiteitä, jotta voidaan valita sopivat nukutuslääkkeet ja arvioida mahdolliset nukutukseen liittyvät riskit.

– Lemmikillä on sydänsairauteen viittaavia oireita:

  • yskä (koirat)
  • normaalia tiheämpi hengitys levossa (koira >30/min, kissa >40/min)
  • huonontunut rasituksensietokyky (eläin ei jaksa lenkkeillä tai leikkiä kuten aikaisemmin)
  • pyörtyminen
  • hengenahdistus: suu auki hengittäminen (kissat), hengitys vatsalihaksilla pumpaten, hengen haukkominen kaula venytettynä tai muuten työläs hengitys
  • vatsan voimakas pömpötys
  • laihtuminen

– Röntgenkuvien perusteella todetaan sydämen vajaatoiminta. Ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää, mikä sydänsairaus vajaatoiminnan takana on ja missä vaiheessa sairaus on.

– Röntgenkuvissa todetaan nestettä sydänpussissa. Ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää, onko taustalla kasvainsairaus.

– Lemmikin nukutuksessa on ollut ongelmia, esimerkiksi nesteen kertymistä keuhkoihin.

– Lemmikkiä halutaan käyttää jalostukseen, mutta se kuuluu sydänsairauksille alttiiseen rotuun, esimerkiksi dobermanni, cavalier kingcharlesinspanieli tai maine coon.

 

Lisää koirien ja kissoje sydänsairauksista voit lukea Andrean omilta kotisivuilta:

https://www.elainlaakarisydanspesialisti.net/

 

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Pyynikin eläinlääkärit sijaitsee Tampereen Pyynikillä. Klinikka on hyvin varusteltu ja tiloihin on mukava tulla myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on lähettyvillä Pyynikintorilla ja kadunvarsilla.

Ajanvarauksestamme voit varata ajan tavanomaisimpiin toimenpiteisiin kuten rokotus, hammaskivenpoisto tai terveystarkastus. Voit varata ajan akuutissakin tilanteessa netissä.

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita