Vastuullinen pennun hankkiminen

Oma elämäntilanne

Koira on osa omistajiensa elämää yleensä noin 10-15 vuoden ajan, kissa mahdollisesti jopa yli 20 vuotta. Varmista ennen pennun hankkimista, että pystyt tarjoamaan sille hyvän elämän. Koira pitää päivittäin ruokkia ja lenkittää useamman kerran säästä riippumatta. Kissaa täytyy leikittää ja järjestää sille virikkeitä päivittäin. Vaikka muita menoja olisi paljon, ei lemmikkiä voi jättää yksin tavallista työpäivää pidemmäksi ajaksi. Lemmikkiin liittyvät kulut eivät lopu pennun ostamiseen, vaan esimerkiksi eläinlääkärikuluihin voi mennä myöhemmin paljonkin rahaa riippuen lemmikin terveydestä. Koiralle täytyy pystyä kouluttamaan käytöstavat, jotta se pärjää arjessa muiden eläinten ja ihmisten kanssa. Myös kissanpennun kotikasvatukseen täytyy käyttää aikaa.

Koiran hankinta – sopiva rotu?

Itselle sopivaa rotua valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti koiran terveyteen, luonteeseen ja aktiivisuuteen. Sama rotu ei välttämättä sovi kiireiseen lapsiperheeseen tai aktiiviselle koiraharrastajalle. Toisia rotuja on helpompi kouluttaa kuin toisia, vaikka ei olisi aikaisempaa koirakokemusta. Toiset rodut pärjäävät hyvin kerrostalossa ja toiset tarvitsevat enemmän tilaa. Toiset rodut ovat luontaisesti rauhallisempia, sähäkämpiä, ihmisrakkaampia tai itsenäisempiä kuin toiset.

Rodun terveystilanteesta ja perinnöllisistä sairauksista kannattaa hakea aktiivisesti tietoa puolueettomista lähteistä. Esimerkiksi lyttykuonoisilla koiraroduilla on tutkimuksissa todettu olevan useita perinnöllisiä, rakenteellisia ongelmia, jotka altistavat monille sairauksille. Kun rotu on valittu, kannattaa vielä ennen pennun ostamista tarkistaa Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä emän ja isän terveystutkimustiedot.

Kasvattaja

Vastuullinen kasvattaja teettää jalostuskoirilleen terveystutkimukset ja käyttää jalostuksessa terveitä eläimiä. Ennen pennun luovuttamista kasvattajan tulisi myös käyttää pennut terveystarkastuksessa ja huolehtia niiden mikrosirutuksesta ja madotuksesta. Vastuullinen kasvattaja on kiinnostunut pentujen hyvinvoinnista ja siksi myös tulevista omistajista. Ennen pennun ostamista kannattaa ehdottomasti käydä kasvattajan luona vähintään kerran tutustumassa pentuihin, niiden kasvuympäristöön ja emään. Kauppasopimus kannattaa tehdä kirjallisena.

Pennun pitäisi olla reipas ja pirteä, sen pitäisi liikkua normaalisti eikä esimerkiksi silmissä, kuonossa tai peräpäässä saisi näkyä eritteitä. Kasvuympäristön pitäisi olla siisti ja pennuille turvallinen. Vaikka kokisit sääliä, älä osta sairasta tai huonoissa oloissa kasvanutta pentua, tai voit tulla tukeneeksi pentutehtailua. Älä osta pentua auton takakontista, heti mukaan tarjottua pentua tai pentua, jonka vanhemmista tai kasvuolosuhteista ei ole varmuutta.

Hoitokuluihin varautuminen

Suosittelemme lisäksi hoitokuluvakuutuksen hankkimista tai vaihtoehtoisesti säästötilin perustamista yllättävien eläinlääkärikulujen kattamiseksi. Useat vakuutusyhtiöt tarjoavat vakuutuksia lemmikeille, mutta vakuutusehdot poikkeavat toisistaan. Kannattaa siis käyttää aikaa aiheeseen perehtymiseen. Klinikallamme on käytössä suorakorvauspalvelu useisiin vakuutusyhtiöihin.

Lue myös:

 

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.