Anaalirauhasvaivat ovat yleisiä koirilla

Koirilla ja kissoilla on anaalirauhaset, jotka sijaitsevat peräaukon sivuilla noin kello viidessä ja seitsemässä. Kyseessä on pieni, noin herneen – viinirypäleen kokoinen pussukka, johon kertyy anaalirauhaseritettä, ja joka kulkeutuu pussukasta peräaukon suulle kapeaa tiehyttä pitkin ulostuksen yhteydessä. Normaalisti rauhaset tyhjenevät ulostuksen yhteydessä. Joskus koiran innostuminen tai säikähtäminen voi myös aiheuttaa niiden tyhjenemisen. Rauhasten merkitys on todennäköisesti koirien välisessä sosiaalisessa ja territoriaalisessa viestinnässä. Rauhasten normaali erite vaihtelee väriltään ja koostumukseltaan paljon, se voi olla tumman ruskeaa, vaaleaa, juoksevaa tai sakeaa.

Anaalirauhasvaivat ovat yleisiä koirilla. Tutkimusten mukaan esiintyvyys on luokkaa 10-15 % kaikista koirista. Harvemmin anaalirauhasissa esiintyy kasvainmuutos, ja näistä yleisin on anaalirauhasen adenokarsinooma (apokriinisten rauhasten adenokarsinooma, AGASACA).

Oireina anaalirauhasvaivoissa voi olla peräaukon nuolemista, levottomuutta, takapään kipua, itsensä puremista lonkkien alueelta sekä takapään raahaamista maata vasten. Jos vaiva on kivulias, voi koiran olla vaikeaa istua tai ulostaa. Omistaja voi myös havaita turvotusta, hajua ja erityistä peräaukon alueella. Ensiapuna kotona koiran peräpäätä voi suihkuttaa lämpimällä vedellä, mutta yleensä aina nämä vaivat vaativat eläinlääkärin hoitoa.

Anaalirauhasvaivoja on kolmenlaisia: impaktio, tulehdus eli sakkuliitti sekä fisteli. Kissoillakin esiintyy toisinaan näitä vaivoja, mutta paljon harvemmin kuin koirilla. Anaalirauhasvaivojen taustasyyt ovat monitekijäisiä, eikä kaikkia taustasyitä vielä tunneta kovin hyvin.

Impaktiossa anaalirauhasen tiehyt tukkeutuu eritteestä ja anaalirauhaspussi täyttyy. Vaiva ei yleensä ole kivulias, mutta voi aiheuttaa mm. takapään hinkkaamista mattoa/lattiaa vasten sekä epämukavuutta. Hoidoksi riittää yleensä rauhasten tyhjennys puristamalla. Toisinaan voidaan joutua huuhtelemaan tiehyet samalla. Kotihoidoksi ohjeistetaan yleensä peräpään suihkuttelua lämpimällä vedellä.

Tulehduksessa eli sakkuliitissa anaalirauhaseritteen määrä lisääntyy, eikä siihen välttämättä liity tukosta eli impaktiota. Tulehtunut rauhanen on yleensä kipeä ja vuotava, ja potilaalla voi olla myös kuumetta. Eläinlääkärissä tulehtunut rauhanen huuhdellaan ja siihen voidaan laittaa paikallista antibioottia tai esimerkiksi pihka-valmistetta. Lisäksi hoidetaan kipua tulehduskipulääkkeellä.

Fisteli muodostuu, kun tukkeutunut anaalirauhanen tulehtuu ja tulehduserite työntyy ihon läpi muodostaen vuotavan haavan peräaukon viereen.  Tila on kivulias ja vaatii hoidon rauhoituksessa/nukutuksessa. Tukkeutunut tiehyt avataan huuhtelemalla ja paise avataan ja huuhdellaan. Lisäksi käytetään paikallista ja joskus systeemistä antibioottihoitoa sekä tulehduskipulääkettä.

Hoidon kulmakivet ovat siis anaalirauhasten tyhjennys ja mahdollisen tulehduksen hoito. Jos koiralla on toistuvia anaalirauhasen impaktioita, suositellaan niiden tyhjennystä rutiinisti joko kotona eläinlääkärin ohjeiden mukaan tai vastaanotolla klinikkaeläinhoitajan suorittamana.

Tekijöitä, joiden arvellaan liittyvän anaalirauhasvaivojen syntymiseen

Epänormaalit talirauhasten eritteet potilailla, joilla on yleistynyt seborrea

Aktiivisuustaso

Anatomiset poikkeamat

Anaalialueen/perineaalialueen turvotus

Ripuli

Ruokavalio

Tulehduksellinen suolistosairaus

Lihavuus

Perianaaliset fistelit

Pitkittynyt eritteiden pysyminen anaalirauhasessa

Pudendaali-hermon toimintahäiriö

 

Anaalirauhasten poisto leikkauksella

Jos koiralla on toistuvia anaalirauhasvaivoja, voidaan harkita rauhasten kirurgista poistoa parantavana hoitona. Kirurgisella hoidolla saavutetaan yleensä hyvä lopputulos. Pienempiä komplikaatioita sekä ohimenevää lievää pidätyskyvyttömyyttä voi esiintyä, mutta oikein suoritettuna toimenpiteen ennuste on erinomainen.

Anaalirauhasvaiva ja ruokavalio

Jos anaalirauhasvaivat toistuvat useasti, saattaa taustalla olla liian pehmeä uloste, joka ei puserra niitä ulostamisen yhteydessä tyhjiksi. Kuitupitoinen ruoka voi auttaa toistuvista anaalirauhasongelmista kärsivää lemmikkiä; näitä on mm. Royal Canin Fibre sekä Hill’s Gastrointestinal Biome. Ruokaan voi myös lisätä kuitulisää esim. Fibor -valmistetta pakkauksen ohjeen mukaan tai muuta kuitulisää eläinlääkärin antaman ohjeen mukaisesti.