Rokotukset

Rokottaminen on tärkeä osa koiran ja kissan perusterveydenhoitoa

Rokottaminen aloitetaan tyypillisesti 12 viikon iässä.
Rokotuskäynnillä eläinlääkäri suorittaa huolellisen yleistutkimuksen, jotta varmistutaan, että eläin on rokotuskuntoinen. Rokotus voidaan antaa vain terveelle eläimelle, joten esimerkiksi tulehdussairaus estää rokottamisen. Pysyvä lääkitys sen sijaan harvoin vaikuttaa lemmikin rokottamiseen.

Pennuille meillä on oma ”Pennun rokotuspaketti”, joka sisältää rokotuksen, eläinlääkärin tarkastuksen sekä tämän lisäksi molemmilla rokotuskerroilla (12- ja 16-viikon iässä) laajan hoitajaneuvonnan mm. hampaiden, kynsien ja ihon hoitoon, sekä muuhun pennun perushoitoon liittyen.

Käynnin yhteydessä voidaan lisäksi kirjoittaa EU-passi matkustelevalle lemmikille.

(tähän taulukko jossa koiran ja kissan rokotusaikataulu)

Lisätietoa rokotuksista:

Ensimmäiset rokotukset annetaan yleensä 12-viikkoisena. Koirat rokotetaan ns. nelosrokotteella, jossa on suoja maksatulehdusta, parvovirusta, penikkatautia ja kennelyskää vastaan. Kissanpennut rokotetaan ns. kolmosrokotteella, jossa on suoja kissaflunssaviruksia sekä kissaruttoa vastaan.

Tehosterokote annetaan 16-viikkoisena. Tällöin koiranpennulle annetaan myös ensimmäinen raivotautirokote. Raivotautirokote voidaan antaa myös kissoille, erityisesti mikäli ne ulkoilevat.

Pennuille meillä on oma ”Pennun rokotuspaketti”, joka sisältää rokotuksen, eläinlääkärin tarkastuksen sekä tämän lisäksi molemmilla rokotuskerroilla (12- ja 16-viikon iässä) laajan hoitajaneuvonnan mm. hampaiden, kynsien ja ihon hoitoon, sekä muuhun pennun perushoitoon liittyen.

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.

Seuraava rokote annetaan 1-vuoden iässä, ja sen jälkeen tyypillisesti 3 vuoden välein.

Lisäksi suosittelemme vuosittaista kennelyskärokotteen tehostamista koirille, jotka osallistuvat aktiivisesti esimerkiksi harrastuksiin, kilpailuihin tai näyttelyihin, tai jotka viettävät aikaa koirahoitolassa tai kennelissä. Näyttelyiden tai tapahtumien rokotevaatimukset on syytä aina lisäksi tarkistaa tapahtuman järjestäjältä.

Ennen rokottamista tulee suorittaa sisäloishäätö. Se suositellaan annettavaksi 1-2 viikkoa ennen rokotusta.
Mikäli lemmikin kanssa aiotaan matkustaa Suomen rajojen ulkopuolelle, tulee sille hankkia EU-passi. Sen saat hankittua meiltä rokotuskäynnin yhteydessä. Mahdolliset tuonti- ja vientivaatimukset tulee aina tarkistaa Ruokavirastosta sekä kyseisen maan konsulaatista.

Suosittelemme että noudatat eläinlääkärin antamaa rokotusohjelmaa tarkasti suojataksesi lemmikkisi vaarallisilta tartuntataudeilta.

Koirat rokotetaan Suomessa pääasiassa viittä eri sairautta vastaan. Näitä ovat raivotauti, tarttuva hepatiitti, parvovirusenteriitti, penikkatauti ja kennelyskä. Kennelyskä on tautikompleksi, johon liittyy useita taudinaiheuttajia, ja siihen on olemassa sekä pistettävä, sieraimeen valutettava että suun kautta otettava rokote. Näissä kaikissa vaihtoehdoissa on hieman erilaiset taudinaiheuttajayhdistelmät. Lisäksi matkusteleville koirille on tarjolla suoja leptospiroosia vastaan ja tiineille nartuille on herpesvirusrokote.

Kissat suojataan pääasiassa kolmea sairautta vastaan. Näitä ovat: kissarutto, kissaflunssat ja raivotauti. Kissaflunssa on tautikompleksi, johon liittyy useita taudinaiheuttajia. Huom! Erityisesti lähellä itärajaa on erittäin suositeltavaa suojata myös kissat raivotautia vastaan!

Fretit voidaan rokottaa penikkatautia vastaan. Tällä hetkellä Suomessa on saatavissa vain joukkorokotuksiin soveltuva pakkauskoko, joten yksittäisiä frettejä emme tällä hetkellä valitettavasti voi rokottaa.

Kaneille on rokote tarttuvaa verenvuototautia ja myksomatoosia vastaan.​

​Lisätietoa tunnistusmerkinnästä ja passista:

TUNNISTUSMERKINTÄ KANNATTAA

Myös sekarotuinen lemmikki kannattaa merkitä mikrosirulla ja ilmoittaa sirunumero rekisteriin, kuten Turvasiru. Tällöin omistaja voidaan tavoittaa nopeasti lemmikin kadotessa.

Puhdasrotuiset koiranpennut sirutetaan yleensä jo kasvattajan luona ennen rekisteröintiä, samoin kuin rotukissanpennut. Meillä on potilasohjelmistosta suora yhteys Kissaliiton rekisteriin, joten sirunumeron rekisteröinti on meillä helppoa ja nopeaa. Koirien tiedot viedään Omakoiraan myös heti käynnin yhteydessä, edellyttäen että pentueilmoitus on valmiiksi tehtynä.
Mikrosiru voidaan myös asettaa helposti ja nopeasti muun toimenpiteen yhteydessä.

LEMMIKKIPASSI MATKUSTELEVALLE

Matkustava lemmikki tarvitsee EU-Passin. Siihen merkitään rokotukset ja ekinokokki-lääkitykset, sekä muita matkustamisen kannalta tärkeitä tietoja. EU-Passista ja lemmikkien tuonti- ja vientivaatimuksista löydät lisää tietoa Ruokaviraston sivuilta.
Huomioithan, että lemmikin omistaja on aina itse vastuussa ajantasaisten tuonti- ja vientivaatimusten täyttymisestä.

Terveystarkastukset

Lemmikki ikääntyy nopeammin kuin ihminen. Tämän vuoksi säännöllinen terveystarkastus eläinlääkärissä sisältäen myös laboratoriokokeita, on tärkeä osa ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa.

Tavoitteenamme on, että lemmikkisi pysyy mahdollisimman pitkään terveenä kanssasi, ja tämän pyrimme varmistamaan suosittelemalla lämpimästi ennaltaehkäisevää terveystarkastus-palvelua kaikille potilaillemme.

Mitä tutkimme terveystarkastuksessa?

Terveystarkastus on eläinlääkärikäynti, johon yleensä liittyy verikokeen ja/tai virtsakokeen tutkiminen osana kliinistä yleistutkimusta
Eläinlääkäri suorittaa lemmikille huolellisen kliinisen yleistutkimuksen, hän mm. kuuntelee sydän- ja hengitysäänet, tunnustelee imusolmukkeet ja vatsan sekä tarkistaa hampaat
Verinäytteestä tarkistetaan yleisesti mm. verenkuva, maksan ja munuaisten toiminta, proteiinit, verensokeri, elektrolyytit sekä vanhemmilta lemmikeiltä kilpirauhasen toiminta. Lisäksi eläinlääkäri voi nähdä tarpeelliseksi tehdä joitain lisämäärityksiä juuri kyseisen lemmikin osalta.
Mikäli tutkitaan myös virtsanäyte, siitä tarkistetaan vähintään seuraavat seikat: virtsan väkevyys, pH, pikaseulonta (”stix”) sekä mahdolliset solut ja kiteet.

Lisätietoa:

Hammasterveys

Lemmikin hammasterveydestä huolehtiminen alkaa jo pentuna. Pentu kannattaa totuttaa hampaiden päivittäiseen harjaamiseen, sillä se on korvaamattoman tärkeää hampaiden terveenä säilymisen kannalta. Erityisesti pienissä roduissa on taipumusta kerätä runsaasti plakkia, joka johtaa tulehdukseen ja lopulta hampaiden menettämiseen. Lisäksi suussa muhiva tulehdus voi veren välityksellä levitä eri puolille elimistöä aiheuttaen jopa vakavan sairastumisen tätä kautta. Kissoilla yleinen hammassairaus on hammassyöpymätauti.

Suurin työ tehdään kotona. Klinikalla neuvomme mielellämme kotihoidon toteutuksessa. Tehokkain keino torjua plakkia on päivitäinen hampaiden harjaaminen lemmikille sopivalla hammasharjalla ja hammastahnalla. Lisäksi myymlästämme löydät erikoisruokavaliot (Hill’s t/d) hoidon tueksi. Aitoja luita emme suosittele hammasmurtumariskin vuoksi. Jos luita halutaan syöttää, on parasta pysytellä pehmeämmissä luulaaduissa (kana, lammas).

Suosittelemme, että pienikokoisille koirille suoritetaan ensimmäinen nukutuksessa tehtävä hammashoito noin 2-3 vuoden iässä, ja sen jälkeen yleensä vuosittain. Isokokoisille koirille ensimmäinen hoito voidaan usein tehdä vähän myöhemmin, mutta yksilöllisiä eroja on. Pyydä eläinlääkäriltäsi arvio lemmikin hampaiden kunnosta jokaisen eläinlääkärikäynnin yhteydessä, jottei isoja yllätyksiä pääse syntymään.

Lue lisää:
Hammashoitoon valmistautuminen ja jälkihoito
Hammashoidot
Hammassyöpymätauti kissalla

Painontarkkailu ja laadukas ruoka

Erittäin tärkeää on myös huolehtia lemmikin optimaalisesta painosta läpi sen koko eliniän – ylipaino on erittäin yleistä niin koirilla, kissoilla kuin kaneillakin. Ylipaino haittaa lemmikin hyvinvointia ja altistaa sen erilaisille sairauksille. Neuvomme mielellämme lemmikin kuntoluokan määrittämisessä ja autamme saavuttamaan halutun painon suunnittelemalla laihdutukseen soveltuvan ruokavalion.

Laadukas ruoka tarkoittaa sellaista, joka sopii juuri kyseiselle yksilölle hyvin. Halpa on harvoin laadukasta. Voit arvioida ruoan soveltuvuutta mm. tarkkailemalla ulosteen laatua. Hyvin imeytyvä ruoka tuottaa kiinteitä, pieniä ulosteita, kun taas heikosti imeytyvä tai huonosti sopiva ruoka aiheuttaa löysävatsaisuutta ja toisinaan myös oksentelua. Laadukasta ja sopivaa ruokaa syövällä lemmikillä on myös kiiltävä turkki ja hyvinvoiva iho.

Meiltä voit varata myös hoitaja-ajan, joka sopii esim. kynsien leikkaamiseen tai laihdutussuunnitelman laatimiseen. Myymälästämme löydät laadukkaat Hill’s -ruoat, eläinlääkärin suosittelemia ravintolisiä sekä tarvikkeita lemmikin hyvinvoinnin tukemiseen.

Kastraatio ja sterilisaatio

Perusterveydenhoitoon kuuluu myös kastraatio ja sterilisaatioleikkaukset. Mikäli eläimellä ei ole aiottua jalostuskäyttöä, voidaan leikkauttamalla ennaltaehkäistä lisääntymiseen liittyvien sairaustilojen, kuten märkäkohdun, maitorauhaskasvainten sekä eturauhasvaivojen ilmaantumista sekä estää ei-toivottujen pentueiden syntymistä. Lisäksi narttukoirilla etuna on juoksujen poisjääminen, ja vastaavasti naaraskissoilla useita kuukausiakin kestävän kiima-ajan poisjääminen. Uroskoirilla kastraatio vähentää häiritsevää uroshormoneihin liittyvää käytöstä, kuten nylkyttämistä sekä narttujen juoksuaikoina ilmenevää levottomuutta, ruokahaluttomuutta ym. oireilua. Leikattu poikakoira on usein leppoisampi lemmikki kuin leikkaamaton kaverinsa.
Kissat voidaan leikata jo varhain, 4-6 kk iässä. Koirien kanssa suosittelemme odottamaan noin 1-vuoden ikään, jotta kasvulinjat ovat sulkeutuneet ennen leikkaamista.

Voit keskustella sinun lemmikillesi sopivasta leikkausajankohdasta eläinlääkärin kanssa terveystarkastuksen tai rokotuskäynnin yhteydessä.

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.

Tutustu muihin palveluihimme