Ontumatutkimukset

Ontumatutkimus alkaa huolellisella esitietojen keräämisellä sekä oireenkuvan määrittämisellä. Potilaan ikä, oireilu ja joissain tapauksissa sukupuoli sekä rotu ohjaavat eläinlääkärin ajatusta siitä, mistä voisi olla todennäköisimmin kyse. Seuraavaksi eläinlääkäri tutkii, miten eläin liikkuu eri askellajeissa. Eläinlääkäri pyytää sinua taluttamaan lemmikkiäsi ulkona tai pitkin käytävää, jotta hän saa käsityksen liikeradoista ja niiden mahdollisista puutoksista.

Päästäkseen vielä parempaan käsitykseen tilanteesta, seuraavaksi eläinlääkäri tunnustelee lemmikin huolellisesti kirsusta hännänpäähän. Näin saatetaan löytää kipupisteitä, jäykkyyksiä, löysyyksiä, lihasepäsymmetrioita, krepitaatioita ym.

Diagnostiikassa käytetään laajasti röntgenkuvia. Laadukkaat ortopediset kuvat vaativat lähes poikkeuksetta lemmikin kevyen rauhoituksen. Varaudu siis ontumatutkimukseen paastottamalla lemmikkiäsi 8 h.

Lisäksi joissain tilanteissa voidaan apuna käyttää ultraäänitutkimusta, kuten esimerkiksi epäiltäessa lihas- tai jännevaurioita.

 

Lue myös

Lisätietoa ontumatutkimuksista

Lemmikit kärsivät erilaisista tuki- ja liikuntaelinsairauksista aivan kuten ihmisetkin. Nuorilla korilla voidaan todeta erilaisia kasvuhäiriöitä ja mm. osteokondroosia, ja vanhemmilla lemmikeillä nivelrikko on hyvin yleinen vaiva. Koirilla polvinivelen sairaudet ovat yleisiä, ja niistä ehdottomasti yleisin on eturistisiteiden repeämä.

Kissoillakin on kasvuhäiriöitä, polvivaivoja sekä nivelrikkoa. Jopa 80 % yli 8-vuotiaista kissoista sairastaa jonkin asteista nivelrikkoa – ja se onkin hyvin alidiagnosoitu vaiva kotikissoillamme. Kissan kipua on usein vielä vaikeampi havaita kuin koiran, ja omistajan kotona tekemät havainnot esimerkiksi kissan aktiivisuustason laskusta tai vetäytymisestä, ovat arvokkaita vihjeitä eläinlääkärille. Kissan ontuman tai kroonisen kivun tutkiminen on lisäksi usein hieman haastavaa vastaanotolla, erityisesti jos kipu on jo voimakasta ja kissa vastustelee jalkojen tunnustelua ja taivuttelua. Näin ollen diagnoosiin päästään usein parhaiten yhdistelemällä esitietoja, palpaatiohavaintoja sekä diagnostisten röntgenkuvien löydöksiä.

Vanhenevalla koiralla polvinivelen vaivat ovat hyvin yleisiä, ja niihin voi liittyä ristisiteen osittaista tai jopa täydellistä repeytymistä, nivelkierukan vammoja sekä polvilumpion sijoiltaan menoa. Ristisiderepeämän toteaminen vaatii eläimen rauhoittamisen, jotta nivelen löysyys päästään toteamaan. Polvilumpion löysyys sen sijaan tunnustellen hereillä olevalta eläimeltä.

Diagnostisten röntgenkuvien tulkinta voi olla toisinaan haastavaa, mutta monet tavallisimmat ortopediset sairaudet pystytään diagnosoimaan röntgenkuvista. Jänteitä ja lihasvaurioita voidaan tutkia myös ultraääneen avulla, ja esimerkiksi koirilla esiintyva biceps-tenosynoviitti tai infraspinatus-lihaksen kontraktio voidaan diagnosoida tällä tavoin. Toisinaan, esimerkiksi kyynärnivelen kohdalla, voi olla viisaampaa pyytää vielä CT-tutkimus, jolloin potilas saa meiltä lähetteen sellaiseen eläinsairaalaan, jossa kyseisiä tutkimuksia suoritetaan.

Kun diagnoosiin on päästy, on aika päättää miten edetään. Jotkut sairaudet edellyttävät kirurgista hoitoa, kuten murtumat, vakava patellaluksaatio, täydellinen ristisiderepeämä, vakavat kasvuhäiriöt tai vakava lonkkanivelen dysplasia eli kehityshäiriö. Tällöin lähetämme potilaan eteenpäin asiansa osaavalle ortopediselle kirurgille jatkohoitoon. Suuri osa tuki- ja liikuntaelinvaivoista hoituu kuitenkin konservatiivisesti, eli levolla ja kipulääkityksellä sekä muilla kivunhoidon keinoilla. Toisinaan käytetään myös fysioterapiaa hoidon tukena.
Klinikallamme annetaan myös nivelensisäisiä injektioita, joita käytetään tyypillisimmin pitkälle edenneen nivelrikon hoidossa.

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.

Tutustu muihin palveluihimme