Kissan kuljettaminen klinikalle

Kissan kanssa matkustaminen merkitsee toisinaan melkoisia haasteita omistajalle.

Miten voisit ennaltaehkäistä ongelmia? Entä mitä tehdä pakkotilanteessa, kun vastaan taisteleva ja pakoon pyrkivä tiikeripeto on saatava koppaan? Mikä on hyvä koppamalli? Entä mitä tehdä jos kissa kärsii matkapahoinvoinnista?

 

Kissan totuttaminen koppaan alkaa kotona

Suurin osa kissoista ei pidä matkustamisesta pienessä kopassa. Toisinaan saat kissan hämättyä koppaan muutamia kertoja, mutta ajan mittaan kissa oppii protestoimaan toimenpidettä entistä enemmän. Koska kissat ovat yksilöitä, kaikki konstit eivät toimi kaikilla kissoilla, vaan omistajan täytyy selvittää, mikä toimii juuri hänen kissansa kohdalla.

Parasta olisi totuttaa kissa koppaan kotona ajan kanssa. Aseta kopan pohjaosa esimerkiksi olohuoneeseen paikkaan, jossa kissa viihtyy, ja pehmusta se mukavaksi leposijaksi. Voit tarjoilla kissallesi ruoan suoraan koppaan, tai heitellä sinne herkkuja. Näin kissa ei yhdistä koppaa automaattisesti johonkin negatiiviseen, vaan muodostuu positiivinen assosiaatio. Tällöin saattaa riittää, että kun on aika lähteä reissuun, heität kissalle herkkuja koppaan ja vain suljet sen kannen. Ja ei muuta kuin menoksi!

Kokeile myös suihkuttaa koppa rauhoittavalla feromonisuihkeella (kuten Feliway) muutama tunti ennen matkaan lähtöä.

Ennen reissua, siirrä sekä koppa että kissa jo hyvissä ajoin samaan huoneeseen ja sulje ovi. Näin sinun ei tarvitse etsiä kissaasi juuri kun pitäisi jo olla menossa. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli kissasi ulkoilee vapaana.

Vastahakoisen kissan saaminen koppaan

Aloita hyvissä ajoin. Mikään ei ole kurjempaa, kuin myöhästyä eläinlääkärin vastaanotolta tai muusta tärkeästä menosta sen vuoksi, ettet saanut kissaasi koppaan ajoissa. Jos kissa vastustelee ja juoksee pakoon, houkuttele tai aja kissa ensin pieneen huoneeseen, kuten kylpyhuoneeseen, jossa sillä ei ole montaa piilopaikkaa. Makuuhuoneessa kissa voi kyhjöttää sängyn alla sähisemässä, mikä ei ainakaan helpota asioita.

Kaikissa tilanteissa liiku rauhallisesti ja juttele matalalla, rauhoittavalla äänellä – se rauhoittaa kissaa sekä sinua. Kiihtyminen ja ryntäily vain pahentaa tilannetta. Malta mielesi.

Kun kissa ja koppa ovat samassa huoneessa, aseta koppa siten, että saat kissan sinne mahdollisimman helposti kunhan saat ensin kissan kiinni. Kiinnitä asiaan huomiota jo hankkiessasi koppaa. Paras on sellainen tukeva muovikoppa, jossa katon saa auki – siitä kissa on helpointa tipauttaa kopan sisään. Mikäli koppa aukeaa päädystä, saatat tarvita apukädet pitämään koppaa pystysuunnassa luukku auki, että saat kissan sisään. Apuri saattaa olla tarpeen muutoinkin kaikkein hankalimpien tapausten kanssa. Varaudu tähänkin etukäteen, mikäli asut yksin ja tiedät, että matkalle lähtö kissasi kanssa tulee olemaan haastavaa.

Tarvittaessa jos kissa on sängyn tai sohvan alla, sinun täytyy luultavasti kevyesti tuupata sitä esim. harjanvarrella, jotta se tulee sieltä pois. Huom! kissaa ei ole tarkoitus satuttaa, vaan vain hieman tuupata, jotta se tulee piilostansa. Voit käyttää apuna isoa froteepyyhettä, johon kääräiset kissan kun se tulee näkyviin. Silloin se ei pääse raapimaan ja puremaan sinua, mikäli sillä oli sellaisia suunnitelmia. Tipauta kissa kopan aukosta mieluiten takajalat edellä – se tuntuu toimivan paremmin kuin pää edellä meneminen. Sulje kopan luukku nopeasti.

Pehmusta koppa ja kylmällä säällä laita lämmin peitto kissallesi matkan ajaksi. Osa kissoista myös viihtyy paremmin kopassa, kun saa olla piilossa peiton alla.

Osa kissoista kärsii matkapahoinvoinnista
Mikäli kissallasi on tapana matkustaessa kuolata voimakkaasti, oksentaa tai ulostaa koppaansa, se on luultavasti merkki voimakkaasta jännityksestä ja/tai matkapahoinvoinnista. Eläinlääkärin vastaanotolla hoitaja toki auttaa siivoamaan sotkut, mutta ota asia puheeksi myös eläinlääkärin kanssa. Tällaisessa tilanteessa lääkitys voi tuoda avun. Saatatte joutua kokeilemaan muutamaa eri vaihtoehtoa ennen oikean lääkityksen löytymistä, mutta tämä vaiva kannattaa nähdä.

Lue lisää

 

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.