Kissojen ja koirien suolistovaivat

Suolistovaivat koirilla ja erityisesti kissoilla aiheuttavat usein hyvin epämääräisiä oireita. Vaivat ovat tyypillisesti kroonisia eli pitkäkestoisia. Maha-suolikanavan sairauksia esiintyy kaikenikäisillä lemmikeillä. Maha- ja suolistovaivat voivat kuitenkin aiheuttaa voimakasta kipua, pahoinvointia ja joissain tapauksissa yleistilan heikkenemisen. Ihmisten on erityisen vaikea tulkita eläimen kroonista kipua; oireilu voi olla ajoittaista ruokahalun heikkenemistä, ”pulauttelua”, oksentelua, ripulointia, ummetusta tai ilmetä liiallisena ahmimisena. Lemmikki saattaa alkaa juoda enemmän, nukkua levottomasti, kakistella tai sen liikkuminen voi olla vaivalloista.

Maha-suolistovaivoja epäiltäessä ensiarvoisen tärkeää on tarkat esitiedot; milloin oireet ovat alkaneet, minkälaisia oireita on, mitä lemmikki syö, laihtuuko lemmikki. Lisäksi selvitetään tarkat tiedot oireiluista. Mahavaivojen erottaminen hengitystievaivoista ja selkävaivoista on usein haastavaa. Mahahapon nousu ruokatorveen ja nieluun aiheuttaa usein yskimistä ja kakistelua, ja mahakipu voi heijastua selkään.

Kliiniset tutkimukset

Tarkassa kliinisessä tutkimuksessa tutkitaan huolellisesti sydän- ja hengitysäänet, imusolmukkeet, tunnustellaan vatsaontelo, tutkitaan karvapeite, korvat, tassut, anaalirauhaset ja suu. Tämän perusteella tehdään mahdollisia jatkotutkimuksia: tutkitaan tarvittavat verinäytteet, virtsanäyte, ulostenäyte ja tarvittaessa tehdään vatsaontelon ultraäänitutkimus. Jatkotutkimuksena on mahdollista myös tähystää mahasuolikanavaa, ottaa koepaloja tai tutkia vatsaontelo leikkauksellisesti.

Verinäytetutkimusten avulla saadaan yleensä käsitys elimistön tilasta, mahdollisista tulehduksista, elinten vajaatoiminnoista ja puutosoireista.

Ultraäänitutkimus on tärkeä osa kroonisen vatsavaivan selvittelyä

Ultraäänitutkimuksella voidaan tarkasti selvittää maha-suolikanavan oireiden syytä. Ultraäänitutkimuksessa voidaan arvioida vatsaontelon elimien rakennetta. Kattava tutkimus vaatii hyvälaatuisen ultraäänilaitteen. Potilaan tulee olla paastotettu, ja yleensä toimenpide vaatii rauhoituksen.

Ultraäänitutkimuksella saadaan yleensä hyvä näkyvyys maksaan, sappirakkoon, haimaan; voidaan arvioida suoliston seinämärakennetta, suolistoimusolmukkeiden kokoa ja muiden elinten rakennetta. Vatsaontelon kasvainsairauksien ja suolitukosten toteamisessa korkeatasoinen ultraäänitutkimus on hyvinkin tarkka tutkimusmenetelmä.

Kattavilla tutkimuksilla päästään yleensä tarkkaan diagnoosiin ja voidaan suunnitella yhdessä omistajan kanssa lemmikille sopiva hoito. Vaikka suolistovaivat ovat usein kroonisia, asianmukaisella hoidolla lemmikit voivat elää lähes oireetonta ja kivutonta elämää.

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.