Lemmikin eutanasia

Päätös lemmikin eutanasiasta on omistajalle aina vaikea, mutta myös hyvin tärkeä päätös. Jos lemmikillä on jokin parantumaton tai hyvin huonoennusteinen sairaus, joka aiheuttaa sille hoidosta huolimatta kipua tai muuten huonontaa sen elämänlaatua, voi olla oikea aika harkita lemmikin eutanasiaa. Jos jokin tavallisista elintoiminnoista on pysyvästi häiriintynyt, eli lemmikillä on hoidosta huolimatta ongelmia hengittämisen, juomisen, syömisen, virtsaamisen, ulostamisen tai liikkumisen kanssa, voi myös olla oikea aika.

Omistaja tekee eutanasiapäätöksen itse, mutta joissakin tilanteissa eläinlääkäri voi suositella eutanasiaa, jos esimerkiksi ennuste on toivoton ja eläin kivulias. Eläinlääkärin kanssa kannattaa myös keskustella, jos lemmikin eutanasia mietityttää, mutta haluaa saada ammattilaisen mielipiteen oman päätöksen tueksi. Eläinlääkäri pyrkii aina eläimelle parhaaseen ratkaisuun, kivun välttämiseen ja hyvän elämänlaadun takaamiseen.

Eutanasiatoimenpiteessä potilas saa ensin esirauhoituksen yleensä lihaksensisäisenä pistoksena. Kun potilas on rauhoittunut, sille laitetaan yleensä suonikanyyli, jonka kautta annostellaan nukutusaineita. Potilas on täysin tiedottomassa tilassa eikä tunne kipua, kun sen sydän pysähtyy. Toimenpide sujuu yleensä hyvin rauhallisesti. Sydämen jo pysähdyttyä saattaa joskus tulla vielä lihasnykäyksiä tai hengen haukkomista, mutta nämä ovat kuoleman jälkeisiä reaktioita, joita lemmikki ei enää tunne. Sydämen pysähtyminen varmistetaan stetoskoopilla kuuntelemalla.

Omistajana saatte aina halutessanne olla mukana eutanasiatoimenpiteessä. Voitte oman päätöksenne mukaan olla lemmikin kanssa toimenpiteen loppuun asti tai lähteä esirauhoituksen jälkeen, kun lemmikki jo nukkuu.

Eutanasian jälkeen voitte haudata lemmikin itse tai se voidaan toimittaa yhteistuhkaukseen tai yksilötuhkaukseen, jolloin saatte valita uurnan. Jos kuolinsyy on epäselvä, voidaan ruumis myös halutessanne toimittaa patologille ruumiinavaukseen.

 

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.