Valmistautuminen leikkauksiin ja nukutustoimenpiteisiin

Paasto

Aikuisen koiran tai kissan pitäisi olla ruokapaastolla ennen nukutusta tai rauhoitusta vaativia toimenpiteitä noin 6 tuntia. Toimenpiteitä, joihin eläin tyypillisesti rauhoitetaan tai nukutetaan, ovat mm. röntgenkuvas (esim. lonkkakuvaus ja muut PEVISA -tutkimukset), verinäytteenotto (pelokkaat eläimet), vatsan ultraäänitutkimus, kaikki leikkaustoimenpiteet sekä hammashoidot.

Vettä annetaan normaalisti. Alle 8-viikkoisille pennuille pidetään vain 1-2 tunnin ruokapaasto ja sitä vanhemmille 4 tunnin. Jyrsijöitä ja kaneja ei paastoteta.

Lääkkeet nukutuspäivänä

  • Diabetespotilaille toimenpiteet suunnitellaan aamupäivälle noin 4 tuntia aamuinsuliinin jälkeen. Aamulla annetaan puolikas insuliiniannos ja puolet normaalista ruokamäärästä.
  • Verenpainetta laskevia lääkkeitä (esim. Fortekor, Benakor, Cardalis, Amodip) ei anneta nukutuspäivänä.
  • Antibiooteista ja kipulääkkeistä sovitaan erikseen toimenpiteen suorittavan eläinlääkärin kanssa.
  • Hyytymisenestolääkkeet (esim. Plavix, Aspirin) lopetetaan 2 viikkoa ennen kirurgiaa tai hammashoitoa.
  • Jos Addisonin taudista kärsivällä potilaalla on käytössä kortisoni (esimerkiksi Prednisolon), annos tuplataan toimenpidepäivänä.
  • Muut lääkkeet annetaan yleensä normaalisti, mutta varmistathan asian klinikalta.

Muuta

  • Jos leikkakseen tulevan potilaan iho tai turkki on likainen, se on hyvä pestä kotona 2-3 päivää ennen leikkausta jollakin tutulla, aikaisemmin käytetyllä shampoolla.
  • Jos eläimelle tulee aikaisemmasta poikkeavia oireita (esimerkiksi oksentelua, ripulia, kuumetta tai ihotulehdusta) tai sillä alkaa juoksuaika tai valeraskaus, ottakaa klinikalle yhteyttä mahdollisimman pian ennen leikkausta.
  • Jos lemmikillä on käytössä rasvahappovalmiste, se lopetetaan noin 2 viikkoa ennen leikkausta tai hammashoitoa.

Toimenpiteen jälkeen

Potilas heräilee klinikalla yleensä muutamia tunteja ennen kotiinlähtöä. Eläimen täytyy olla hereillä ja pystyä kävelemään ennen kotiutusta. Toimenpiteen jälkeen potilas voi olla väsynyt, tokkurainen tai sekava seuraavan illan ja yön. Se saattaa myös ulostaa tai virtsata allensa. Lemmikki on hyvä laittaa lepäämään rauhalliseen, lämpimään paikkaan niin, että se ei pääse putoamaan. Vettä ja ruokaa voi antaa, kun lemmikki pystyy normaalisti nielemään eli yleensä jo parin tunnin kuluttua heräämisestä. Toimenpidepäivänä kissaa ei saa päästää ulos ja koirat käytetään ainoastaan remmissä tarpeillaan.

Puhdasta leikkaushaavaa ei tarvitse hoitaa. Jos haavan päällä on side, se yleensä irrotetaan 1-2 vuorokauden kuluttua tai heti, jos se kastuu tai likaantuu. Jos haava likaantuu, se suihkutellaan puhtaaksi ja kuivataan paperilla tai puhtaalla pyyhkeellä taputtelemalla. Haava tulee tarkastaa päivittäin. Jos se punoittaa, on kuuma, haisee, erittää, turpoaa tai on kovin kipeä, soittakaa klinikalle.

Haavan nuoleminen tulee estää kaulurilla tai haavapuvulla tikkien poistoon asti tai sulavien tikkien kohdalla 10-12 vuorokauden ajan.

Haavan paraneminen kestää yleensä noin 10-12 vuorokautta. Toipumisaikana kissa pidetään sisätiloissa ja koira käytetään ulkona ainoastaan tarpeillaan remmissä.

Toimenpiteiden jälkeen tarvitaan usein kipulääkkeitä. Jos lemmikki oksentaa tai ripuloi kipulääkityksen aloittamisen jälkeen, lopettakaa lääkitys ja soittakaa yhteys klinikalle.

Saatte klinikalta tarkat kirjalliset toimenpidekohtaiset kotihoito-ohjeet. Ne käydään eläinlääkärin tai hoitajan kanssa läpi ja on hyvä lukea vielä ajatuksella kotona.

 

Lue myös

 

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.