Virtsanäytteen kerääminen

Varmista ennen eläinlääkärikäyntiä klinikalta, että halutaanko lemmikiltä kotona otettu vapaasti laskettu virtsanäyte vai onko tarkoitus saada puhdas neulalla otettu näyte klinikalla suoraan virtsarakosta. Virtsatietulehdusta epäiltäessä toivotaan yleensä suoraan virtsarakosta otettua näytettä, jolloin lemmikin pitäisi olla 4 tuntia pissaamatta ennen käyntiä.

Jos näyte otetaan kotona, suihkuttele ennen näytteenottoa koiran emättimen tai peniksen alue kädenlämpöisellä vedellä. Paras vaihtoehto on ottaa näyte aamulla tai silloin, kun virtsa on muuten ollut rakossa vähintään 4-6 tuntia. Ota näyte mieluiten keskivirtsasta puhtaaseen ja kannelliseen lasi- tai muovikippoon. Näytteen voi kerätä myös ensin puhtaaseen löylykauhaan.

Myös kissalta näytteen voi yrittää saada kauhalla tai matalan kipon avulla. Näytteen voi yrittää kerätä myös tyhjästä ja puhtaasta hiekkalaatikosta tai laittamalla muovikelmua hiekan päälle. Kissa voidaan esimerkiksi sulkea kylpyhuoneeseen tyhjän hiekka-astian kanssa, jolloin se saattaa käydä pissalla siihen. Sen jälkeen pissa voidaan kaataa hiekka-astiasta puhtaaseen lasi- tai muovipurkkiin. Usein on kuitenkin helpointa ottaa kissalta näyte vasta klinikalla suoraan rakosta.

Näyte pitäisi tuoda klinikalle mahdollisimman pian, mieluiten 2 tunnin sisällä. Mahdollinen säilytys on tehtävä jääkaapissa. Näyte ei saa olla yli 4 tuntia vanha. Näytepurkkiin kirjoitetaan omistajan sukunimi, lemmikin nimi, päivämäärä ja näytteenottokellonaika.

Lue myös

 

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.