Pärjääkö se ilman hampaita?

Usein kuulemme tätä kysymystä omistajilta. Nimenomaan sellaisilta, joille olemme juuri joutuneet kertomaan ikäviä uutisia hänen lemmikkinsä hampaiden kunnosta. Kissan hampaanpoisto tai koiran hampaanpoisto on meille hyvin tuttu toimenpide, mutta omistajassa se herättää monenlaisia kysymyksiä ja jopa huolia.

Lue lisää hammashoitoon valmistautumisesta!

Normaalitilanteessa koiralla on 42 hammasta ja kissalla 30. Muutamien hampaiden poistaminen harvemmin vaikuttaa koiran tai kissan elämään tai syömiseen millään tavalla. On valitettavan yleistä, että joudumme poistamaan jopa yli 10 hammasta, ja silloinkin potilas tyypillisesti palaa normaaliin syömiskäyttäytymiseen ikenien parannuttua. Jopa täysin hampaattomat lemmikit saattavat edelleen syödä mieluummin kuivaruokaa kuin märkäruokaa – sitä pureskellaan sitten ikenillä, kun hampaita ei ole. Eli vastaus ylläolevaan kysymykseen on – KYLLÄ!

Joka tapauksessa hampaiden poiston tarkoitus on aina parantaa lemmikin hyvinvointia. Vaikka me työstämme nautimmekin, emme me ihan huvin vuoksi vain poistele niitä hampaita. Kun tulehtuneet tai murtuneet hampaat on poistettu, on lemmikin suu kivuton ja terve – sillä on siis vain ja ainoastaan positiivinen vaikutus sen terveyteen!

Toinen asia mikä monia mietityttää, on koiran tai kissan toipuminen hampaanpoistosta.

Onneksi on monia asioita, joita kotona voidaan tehdä hyvän toipumisen varmistamiseksi.

Leikkauksen jälkeisinä päivinä suu on tietenkin arka, ja silloin annetaan kipulääkettä eläinlääkärin antaman ohjeen mukaan. Toisinaan tilanne voi vaatia antibioottikuuriakin, mutta ei rutiinisti. 1-2 päivän päästä vointi on yleensä jo täysin normaali. Omistaja voi edesauttaa optimaalista toipumista monin tavoin.

– Anna eläinlääkärin määräämät lääkkeet ohjeiden mukaisesti

– Tarkista poistokohdat päivittäin ja huuhtele ne ohjeiden mukaisesti, yleensä 2 kertaa päivässä. Koirilla käytetään yleensä klorheksidiini -pitoista suuhuuhdetta, ja kissoilla joko vettä tai suolaliuosta

– Tarjoa lemmikille pehmeää ruokaa 2 viikon ajan toimenpiteen jälkeen. Mikäli ruokahalu on alkupäivinä heikko, sekoita ruokaa veteen velliksi ja tarvittaessa anna sitä suoraan suuhun ruiskulla.

– Älä anna koiran tai kissan pureskella mitään kovaa 2 viikkoon toimenpiteen jälkeen

– Ole herkästi yhteydessä eläinlääkäriin, mikäli havaitset jotain huolestuttavaa lemmikin voinnissa tai suussa.

Kokemukseni mukaan n. 90-95 % potilaista toipuu erinomaisesti isoistakin hammasoperaatioista. Toisinaan kuitenkin voidaan nähdä komplikaatioita. Yleisimmin poistokohdat tuntuvat tulehtuvan kissoilla, ja tähän saattaa olla osasyynä kissojen huonompi yhteistyö suun huuhtelun osalta kotona. Tällöin tarvitaan usein antibioottikuuri tukemaan kudosten paranemista.

Jos lemmikki puraisee jotain kovaa tai hinkkaa suutaan esimerkiksi huonekaluun, voi huonolla tuurilla ompeleet leikatun hampaan kohdalla ikenessä pettää. Yleensä kuitenkin haava paranee myös tällöin, se vain paranee hieman hitaammin, granulaatiokudoksen avulla.

Varaa siis rohkeasti aika hammashoitoon jo tänään!

teksti: ELL Kaisa Juhajoki

 

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.