Rescuekoirien terveys ja tarttuvat taudit

Rescuekoirat eivät yleisesti ole Suomessa syntyneitä koiria sairaampia, mutta niillä on lähtömaassaan suuremmat riskit tarttuville taudeille kuin Suomessa. Monia sairauksia, joita ei ollenkaan tavata Suomessa, esiintyy kuitenkin laajasti muualla Euroopassa ja maailmassa. Suomessa koirien rokotuskattavuus ja ihmisten tietoisuus esimerkiksi antibioottiresistenssistä ovat eri tasolla kuin joissakin muissa maissa. Rescuekoirien tuontimaissa on tyypillisesti paljon kulkukoiria ja koiria pidetään tarhoilla, jolloin taudit leviävät herkemmin.

Koirat ovat yleensä Suomeen tullessaan oireettomia, mutta voivat silti kantaa tautia, joka voi tarttua Suomessa muihin koiriin ja ihmisiin.

Moniresistentit bakteerit

Moniresistentit bakteerit ovat kehittäneet vastustuskyvyn useita eri antibiootteja kohtaan. Koira voi levittää tartunnan sekä muihin koiriin että ihmisiin. Tartunta voi tulla myös elintarvikkeiden ja erityisesti raakaruokinnan kautta. Antibioottiresistenssiä kehittyy erityisesti, kun antibiootteja käytetään liian pienillä annoksilla tai sairauksiin, jota ei kuulusi hoitaa antibiooteilla.

Suurin osa tartunnan saaneista koirista on terveitä kantajia. Tartunta ei vaikuta terveen koiran elämään, mutta jos sille tulee mikä tahansa bakteerin aiheuttama tulehdus, hoito ei välttämättä onnistu antibiootilla normaaliin tapaan.

ESBL-positiiviset bakteerit ovat suolistobakteereja (esimerkiksi Escherichia coli), jotka tuottavat antibiootteja pilkkovaa, laajakirjoista beetalaktamaasi-entsyymiä. Suomalaisten tutkimusten mukaan 50 % Romaniasta tai Venäjältä tuoduista koirista ja 30 % yleisesti tuontikoirista kantaa ESBL-bakteeria. Tartunta siirtyy helposti myös ihmisiin.

MRSP ja MRSA ovat metisilliinille ja usein myös muille antibiooteille vastustuskykyisiä stafylokokkibakteereja (S. pseudintermedius ja S. aureus). MRSP voi aiheuttaa koiralle tulehduksia, mutta ihmiset eivät yleensä sairastu. MRSA taas on koirilla harvinainen bakteeri, joka ei yleensä aiheuta koiralle ongelmia, mutta voi levitä koiran kautta ihmiseen.

Rescuekoirien riski saada sairaalabakteeritartunta lähtömaassaan on lisääntynyt useista syistä. Monissa maissa antibiootteja saa ilman reseptiä apteekista, ja niitä annetaan vapaana liikkuville löytökoirille erilaisten sairauksien hoitoon ilman eläinlääkärin määräystä. Myös vähäinen tietoisuus antibioottiresistenssistä, alhaisempi hygieniataso, eläimen eutanasiamahdollisuuden puuttuminen, jätehuollon puutteellisuus, tarhaolosuhteet ja kulkukoirien liikkuminen vapaana lisäävät multiresistenssien bakteerikantojen leviämistä.

Rabies

Suomessa rabies- eli raivotautitartuntoja esiintyy ainoastaan tuontikoirilla, mutta rabiesta esiintyy yleisesti koirilla esimerkiksi Venäjällä, Romaniassa, Unkarissa ja Serbiassa. Jotta koira voidaan tuoda Suomeen, sen täytyy olla rokotettu rabiesta vastaan. Kuitenkin norjalaisen tutkimuksen mukaan jopa puolella romanialaisista ja unkarilaisista rescuekoirista ei ole riittävää rabiesvasta-ainetasoa passin rokotusmerkinnästä huolimatta. Suomalaisessa tutkimuksessa raviesvasta-aineet puuttuivat täysin 28 %:lla tuontikoirista ja puutteellisia vasta-ainetasoja todettiin Venäjältä tuoduilla koirilla muita useammin.

Rabies aiheuttaa hermostollisia oireita, aggressiivisuutta tai vetäytymistä ja johtaa nopeasti kuolemaan. Se tarttuu sekä muihin koiriin että ihmisiin puremien kautta tai syljen joutuessa limakalvolle.

Ekinokokkoosi

Myyräekinokokkoosi on Echinococcus multilocularis-loisen aiheuttama tauti, jota esiintyy laajasti Euroopassa mutta ei Suomessa. Ekinokokkilääkitys vaaditaan kaikilta Suomeen tuotavilta koirilta, ellei niitä tuoda muista ekinokokkivapaista maista kuten Norjasta. Tartunta voi siirtyä koirasta ihmiseen mutta ei toiseen koiraan. Ihminen saa tartunnan kontaktista koiraan, sen ulosteeseen tai ulosteella kontaminoituneeseen elintarvikkeeseen (esimerkiksi marjat), mutta koira vain syömällä infektoituneen jyrsijän. Koirat ovat yleensä oireettomia, mutta ihmisille voi tulla vakavia oireita.

Leishmanioosi

Leishmanioosi on hietasääsken välityksellä leviävä alkueläimen aiheuttama sairaus. Sitä esiintyy laajalti erityisesti Ranskassa ja Välimeren maissa, mutta Suomessa sitä on tavattu vain tuontikoirilla. Tartunta voi levitä myös verensiirron, parittelun, istukan tai puremien kautta ja se voi levitä koirasta myös ihmiseen.

Aika tartunnan saamisesta oireiden alkamiseen on pitkä, kuukausista useisiin vuosiin. Tartunnan alkuvaiheessa vasta-ainetesti on negatiivinen, joten myös lähtömaassa negatiiviseksi testattu koira voi alkaa oireilla myöhemmin.

Leihmanioosi aiheuttaa koiralle kroonisia yleisoireita kuten väsymystä, lisääntynyttä juomista ja virtsaamista, laihtumista, kuumetta ja iho-oireita. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta lääkityksillä sairauden etenemistä voidaan yrittää hidastaa. Ennuste riippuu oireiden vakavuudesta.

Sydänmato

Sydänmato eli Dilofilaria immitis-loinen leviää hyttysen piston kautta. Suomessa sitä tavataan vain tuontikoirilla, mutta sitä esiintyy yleisesti erityisesti Välimeren maissa tai muissa lämpimissä paikoissa. Tartunta voi levitä myös ihmisiin. Tartunnan saanut koira voi levittää loista Suomessa myös hyttysiin, jolloin tartunta voisi levitä myös Suomessa.

Sydänmatotartunta aiheuttaa koiralle hengitystieoireita ja heikotusta ja voi johtaa jopa kuolemaan.

Erlichioosi

Erlichioosi on ruskeiden koiranpunkkien välityksellä leviävä Erlichia canis-bakteerin aiheuttama sairaus. Suomessa sitä esiintyy tuontikoirilla, mutta erityisesti Etelä-Euroopassa se on koirilla yleinen sairaus.

Akuutissa vaiheessa 1-3 viikkoa tartunnasta koiralla voi olla monenlaisia yleisoireita, kuten kuumetta, väsymystä, ruuansulatuskanavan oireita, verenvuotoja tai hermostollisia oireita. Tästä voi seurata kuukausien tai vuosien mittainen oireeton vaihe, mutta sairaus voi kroonistua ja aktivoitua myöhemmin uudestaan.

Muut

Muita rescuekoiralla Suomessa syntynyttä koiraa yleisemmin esiintyviä tartuntatauteja ovat esimerkiksi bruselloosi, babesioosi, leptospiroosi, parvo, penikkatauti ja tarttuva maksatulehdus. Yleensä rescuekoirat on rokotettu parvoa, penikkatautia ja tarttuvaa maksatulehdusta vastaan jo lähtömaassa. Joskus rokotukset ovat kuitenkin puutteellisia passin rokotusmerkinnöistä huolimatta. Rescuekoiran sairastuessa on siis aina huomioitava tartuntatautien mahdollisuus herkemmin kuin Suomessa syntyneillä koirilla ja myös silloin, kun Suomeen muuttamisesta on jopa useampi vuosi aikaa.

 

Lue lisää

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.