Rokottaminen on tärkeä osa koiran ja kissan perusterveydenhoitoa

Rokotussuositukset vaihtelevat hieman riippuen yksilöllisistä tekijöistä, Nykyään koirien rokottaminen aloitetaan usein jo 6-8 viikon iässä, mutta viimeistään 12 viikon iässä. Kissanpennulle ensimmäiset rokotukset annetaan 6-8 viikon iässä. Rokotuskäynnillä eläinlääkäri suorittaa huolellisen yleistutkimuksen, jotta varmistutaan, että eläin on rokotuskuntoinen. Rokotus voidaan antaa vain terveelle eläimelle, joten esimerkiksi tulehdussairaus estää rokottamisen. Pysyvä lääkitys sen sijaan harvoin vaikuttaa lemmikin rokottamiseen, mutta tästä on myös poikkeuksia.

Huomioithan seuraavan:

  • Ennen rokottamista tulee pennuille suorittaa sisäloishäätö. Sisäloishäätö suositellaan annettavaksi 1-2 viikkoa ennen rokotusta.
  • Ennen rokotusta aikuisen koiran sisäloistilanne suositellaan tutkittavaksi ulostenäytteestä
  • Kennelliiton ja Kissaliiton rokotusmääräykset voivat poiketa tässä mainitusta
  • Muissa maissa on yleensä Suomesta poikkeavat rokotussuositukset – ota siis hyvissä ajoin niistä selvää, mikäli aiot matkustaa lemmikin kanssa ulkomaille
  • Mikäli lemmikin kanssa aiotaan matkustaa Suomen rajojen ulkopuolelle, tulee sille hankkia EU-passi. Sen saat hankittua meiltä rokotuskäynnin yhteydessä. Mahdolliset tuonti- ja vientivaatimukset tulee aina tarkistaa Ruokavirastosta sekä kyseisen maan konsulaatista.

Suosittelemme, että noudatat eläinlääkärin antamaa rokotusohjelmaa tarkasti suojataksesi lemmikkisi vaarallisilta tartuntataudeilta.

Koiran rokotukset

Koirat rokotetaan Suomessa pääasiassa viittä eri sairautta vastaan. Näitä ovat raivotauti, tarttuva hepatiitti, parvovirusenteriitti, penikkatauti ja kennelyskä. Kennelyskä on tautikompleksi, johon liittyy useita taudinaiheuttajia, ja siihen on olemassa sekä pistettävä, sieraimeen valutettava että suun kautta otettava rokote. Näissä kaikissa vaihtoehdoissa on hieman erilaiset taudinaiheuttajayhdistelmät. Kennelyskärokote tehostetaan vuosittain, ja se on suositeltava kaikille aktiivisesti harrastaville ja tartuntariskissä oleville koirille. Kennelyskä on yleinen ja tarttuu herkästi koiratapahtumissa ja koirapuistoissa. Lisäksi matkusteleville koirille on tarjolla suoja leptospiroosia vastaan ja tiineille nartuille on herpesvirusrokote.

 

Koirien rokottamisessa huomioitavaa:

  • Nykyään yksi rokotus 12 viikon iässä riittää pennulle. Tarvittaessa voidaan antaa lisäksi varhaisrokote noin 8 viikon iässä, mikäli sille on tarve.
  • Jos ei ole varmuutta pennun oloista kasvattajalla, onko emo rokotettu tai onko pentu saanut riittävästi emon maitoa, voi olla aikaisempi ajankohta ja useampi rokotuskerta tarpeen. Eläinlääkäri tekee arvion tilanteen mukaan.
  • Rokotustarpeeseen vaikuttaa paljolti se, miten paljon koira altistuu tartunnoille. Aktiivisesti harrastushalleissa/koiranäyttelyissä/ koirapuistoissa/hoitolassa aikaa viettävä koira tarvitsee suojan kennelyskää vastaan vuosittain, kun taas kotikoira ei välttämättä sitä tarvitse.
  • Eläinlääkäri auttaa arvioimaan koiran yksilöllisen rokotustarpeen. Myös rokotevalmisteiden väleillä on eroja.
  • Immuniteetin muodostus kestää rokotevalmisteesta riippuen noin 4 viikkoa. Tämä on syytä ottaa huomioon rokotusajankohdassa varsinkin, jos tiedetään, että lemmikillä on tai tulee olemaan kohonnut riski sairastua. Eli rokotuksia ei ole hyvä päästää vanhenemaan, jos on tulossa tapahtuma, matka tms. jossa tautiriksi kohoaa.
  • On tärkeää, että narttu on rokotettu rokotusohjelman mukaisesti ennen astutusta. Narttukoirat suositellaan rokotettavan myös herpes-virusta vastaan viimeistään 10vrk kuluttua astutuksesta sekä tehostaa 1-2 viikkoa ennen odotettua synnytystä.
  • Ennen rokotusta aikuisen koiran sisäloistilanne suositellaan tutkittavaksi ulostenäytteestä.
  • Aikuinen koira, jota ei ole rokotettu, rokotetaan kahdesti 2-4 vk välein nelosrokotteella ja kerran rabiesrokotteella. Sen jälkeen tehoste riittää 3 vuoden välein.
  • Aikuinen koira, jonka rokotus on vanhentunut, rokotetaan kertaalleen. Mikäli on tarkoitus osallistua tapahtumaan kuten koiranäyttelyyn, on huomioitava mahdollinen karenssiaika joka on yleensä 21-30 vrk.
  • Kennelliiton ohjeiden mukaan rokotteiden voimassaoloaika tulee olla merkitty koiran rokotuskorttiin, passiin tai Omakoira-mobiilisovellukseen. Edellisistä rokotuksista on oltava eläinlääkärin merkintä lemmikkieläinpassissa tai muussa rokotustodistuksessa.
  • Ulkomailta tuotava koira on rokotettava kulloinkin voimassa olevan Ruokaviraston maahantuonti -vaatimusten mukaisesti.

Kissan rokotukset

Kissoja rokottaessa on huomioitava kissan yksilöllinen tarve ja olosuhteet, ja valittava rokotusohjelma sen mukaisesti. Kissoilla on monia helposti leviäviä, rokotuksilla vastustettavia tauteja.  Kansainvälisten suositusten mukaan kissat tulee rokottaa kissaruttoa, kalikivirusta ja kissan herpesvirusta vastaan, ja lisäksi ulkoilevat kissat tulee rokottaa rabiesta vastaan alueilla, joissa rabiesta esiintyy endeemisenä. Suomessa Ruokaviraston suositus on samankaltainen. Rabies-rokotteen tarve arvioidaan tapauskohtaisesti, koska rabiesta ei esiinny Suomessa endeemisenä.

Kissojen rokottamisessa on useita erilaisia ohjelmia, koska kissojen lähtökohdat ja sairastumisriski vaihtelevat suuresti. Vain sisällä asuvan, yksittäisen lemmikkikissan rokotusohjelma siis poikkeaa esimerkiksi jalostusyksilön tai toisaalta löytöeläintalon kissan rokotusohjelmasta.

 

Kissojen rokottamisessa huomioitavaa:

  • Meillä käytettävät rokotteet voidaan antaa aikaisintaan 8 viikon iässä.
  • Jos ei ole varmuutta pennun oloista kasvattajalla, onko emo rokotettu tai onko pentu saanut riittävästi emon maitoa, voi olla aikaisempi ajankohta ja useampi rokotuskerta tarpeen. Eläinlääkäri tekee arvion tilanteen mukaan.
  • Eläinlääkäri auttaa arvioimaan kissan yksilöllisen rokotustarpeen. Myös rokotevalmisteiden väleillä on eroja.
  • Aikuinen kissa, jota ei ole rokotettu tai jonka rokotukset ovat vanhentuneet, rokotetaan kahdesti 2-4 vk välein ja sen jälkeen 1-3 vuoden välein riippuen sairastumisriskistä
  • Sairastumisriski on kohonnut kissalla, jolla on kissakontakteja. Esim. jalostuskissat, ulkoilevat, näyttelykissat, monikissataloudet, kissahoitoloissa käyvät
  • Kun kissa on menossa riskitilanteeseen, ja edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 1v, annetaan tehoste 7-10 pv ennen riskiä. Näitä tilanteita on mm. näyttely, kissahoitolaan meno tai kun uusi kissa on tulossa talouteen.
  • Rabies-rokotusta suositellaan (SEP/Catus) ulkoileville kissoille ja niille, jotka voivat joutua kontaktiin lepakoiden kanssa. Lisäksi matkustaville kissoille. Ei vaadita näyttelyihin.
  • Jos kissa on sairastanut kissaflunssan, se rokotetaan näitä vastaan vuoden välein. Sairastettu kaliki- tai herperinfektio ei suojaa pitkäaikaisesti tai tehokkaasti eri kantoja vastaan. Rokottaminen ei välttämättä estä systeemistä kalikivirusinfektiota.
  • FIV -positiivisen kissan rokotusohjelma suunnitellaan kissakohtaisesti, mutta yleisesti ottaen rokottamista suositellaan inaktivoiduilla rokotteilla.

Pennun rokotuspaketti – iloa ja harjoittelua klinikkakäynteihin!

Pennuille meillä on oma ”Pennun rokotuspaketti”, joka sisältää rokotuksen, eläinlääkärin tarkastuksen sekä kaksi hoitajakäyntiä.

Lisätietoa pennun rokotuspaketista

Eläinlääkärin vastaanotto on usein koiralle hyvin jännittävä paikka ja siihen yhdistyy monilla koirilla ja omistajilla pelottavia ja ikäviä asioita. Pentuiän kokemukset vaikuttavat suuresti koiran elämään ja siksi me haluammekin tarjota pennuille mahdollisimman paljon positiivisia muistoja eläinklinikalta.

Hoitajakäynneillä on tarkoitus luoda pennuille mukava klinikkakokemus ilman, että mitään varsinaisia hoitotoimenpiteitä tehdään. Käynneillä nuuskutellaan, leikitään ja oivalletaan täysin pennun ehdoilla. Näin pystymme luomaan mukavia klinikkakokemuksia ja samalla hoitaja voi vastata pentuaikaan liittyviin kysymyksiin tai antaa vinkkejä esim. sopivan koirakoulun löytämiseen tai hoitotoimenpiteisiin.

Pentupaketti sisältää käynnit vastaanotolla n. 10vk, 12 vk ja 5-6 kk iässä.

Pentupaketti sisältää:

  1.      Hoitajakäynnillä (n.15 min) pyritään ainoastaan luomaan pennulle mukava mielikuva ja kokemus klinikalla käynnistä. Pennun annetaan omaehtoisesti ja rauhassa tutkia paikkoja, syödä herkkuja ja tutkia korista löytyviä leluja. Samalla hoitajan kanssa on hyvä käydä läpi, mitä asioita pennulle olisi hyvä opettaa ja mihin totuttaa, jotta pennun elämä ihmisten maailmassa ja eläinklinikalla olisi mahdollisimman mukavaa. Tätä käyntiä suositellaan ennen rokotuskäyntiä n. 10-12 viikon iässä. Käynnille kannattaa ottaa mukaan pennun lempiherkkuja ja vaikkapa lelu tai nuuskumatto.
  2.      Käynti eläinlääkärillä, kun pennulla on ikää vähintään 12 viikkoa. Käynnillä eläinlääkäri tekee yleistutkimuksen ja pentu rokotetaan parvovirusta, tarttuvaa maksatulehdusta, penikkatautia, parainfluenssaa (kennelyskä) sekä rabiesta vastaan. Rokotus tehostetaan 1 vuoden kuluttua. Jos lemmikille halutaan virallinen EU-lemmikkipassi, se voidaan kirjoittaa tällä käynnillä. Passi lisämaksusta hinnaston mukaan. Käynnille kannattaa ottaa mukaan pennun lempiherkkuja ja vaikkapa lelu tai nuuskumatto.
  3.      Käynti on hoitajakäynti (n.15min) n.5-6 kk ikäisenä. Käynnin ensisijainen tarkoitus on jälleen luoda mukava käynti klinikalla herkutellen ja lelukoriin tutustuen. Käynnillä hoitaja tarkistaa pennun hampaat purennan ja irtoamattomien maitohampaiden varalta sekä tarvittaessa antaa ohjeita hoitotoimenpiteiden harjoitteluun. Myös vaa’alla ja pöydällä oloa sekä kuonokopan laittoa on hyvä harjoitella ilman, että hoitotoimenpiteitä tehdään ja tietenkin koiran ehdoilla ja elekieltä samalla tulkiten. Tällekin käynnille kannattaa ottaa mukaan pennun lempiherkkuja ja vaikkapa lelu tai nuuskumatto.

Jokaiselta käynniltä tulee mukaan kotiutusohjeet, joissa kerromme vinkkejä pentuaikaan ja hoitotoimenpiteisiin liittyen.

Seuraava rokote annetaan yhden vuoden iässä, ja sen jälkeen tyypillisesti 3 vuoden välein.

Huomioithan seuraavan:
Ennen rokottamista tulee pennuille suorittaa sisäloishäätö. Sisäloishäätö suositellaan annettavaksi 1-2 viikkoa ennen rokotusta.

Lisäksi suosittelemme vuosittaista kennelyskärokotteen tehostamista koirille, jotka osallistuvat aktiivisesti esimerkiksi harrastuksiin, kilpailuihin tai näyttelyihin, tai jotka viettävät aikaa koirahoitolassa tai kennelissä. Näyttelyiden tai tapahtumien rokotevaatimukset on syytä aina lisäksi tarkistaa tapahtuman järjestäjältä.

 

Lue myös

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.

Tutustu muihin palveluihimme