Koiranpennun totuttaminen hoitotoimenpiteisiin

Pentu kannattaa totuttaa erilaisiin hoitotoimenpiteisiin mahdollisimman varhain, jotta sekä arki kotona että eläinlääkärikäynnit sujuisivat mahdollisimman helposti. Ainakin pöydällä seisomista, suuhun katsomista, hampaiden harjaamista, kynsien leikkaamista, turkin harjausta ja pesua sekä koiran eri vartalon osien tutkimista kannattaa opetella.

Toimenpiteitä kannattaa harjoitella pikkuhiljaa, koiraa pakottamatta, positiivista käytöstä vahvistaen. Koulutuksen kaikkia välivaiheita kannattaa toistaa useita kertoja välissä koiraa palkiten ennen varsinaiseen hoitotoimenpiteeseen etenemistä. Harjoitteluun kannattaa varata mukaan koulutusnameja ja mahdollisesti myös pennun lempilelu.

Perustoimenpiteet kotona

Suuhun katsomisen ja hampaiden harjaamisen opettelun voi aloittaa koskettamalla ensin kuonoa ulkopuolelta ja palkitsemalla koiraa siitä. Seuraavaksi nostetaan hieman huulta, sitten kosketaan kevyesti ikeneen, sitten nostetaan huulia laajemmin ja vain kosketaan hampaisiin harjalla ennen varsinaista harjaamista. Jokaisessa välissä koiraa palkitaan toivotusta käytöksestä. Koirilla käytetään niille tarkoitettua, fluoritonta hammastahnaa.

Kynsien leikkaamisen opettelun voi aloittaa koskettamalla ensin käsillä ja sitten saksilla kynsiä ja palkitsemalla koiran siitä. Tästä edetään ensin muutaman kynnen leikkaamiseen ja vähitellen useamman.

Turkin harjaus ja pesu kannattaa myös opetella pienissä vaiheissa. Aluksi turkkia kannattaa vain silitellä ensin kädellä ja sitten harjalla ja samalla palkita koiraa. Pesemisen opettelu kannattaa aloittaa suihkuttelemalla turkkia ensin vain vedellä pienellä paineella. Jotta pentu tottuu kylpyhuoneeseen ja kaakeleihin, siellä kannattaa leikkiä pennun kanssa ja tarjota sille nameja.

Tutkimiseen ja eläinlääkärikäynteihin totuttaminen

Eläinlääkärissä koiraa tutkitaan usein pöydällä, joten pöydällä seisomista kannattaa harjoitella jo kotona. Nosta koira tukevalle pöydälle aluksi vain pieneksi hetkeksi, pidä siitä koko ajan kiinni ja tarjoa sille nameja. Pöydällä kannattaa olla pitävä ja karkea alusta, jolla pentu ei liukastele.

Totuta koira vähitellen myös silmien, korvien ja tassujen tutkimiseen, painele sen vatsaa, venyttele raajoja, pidä tassuista kiinni ja nosta häntää. Palkitse koiraa toistuvasti halutusta käytöksestä. Jos jokin kohta tuntuu vaikealta, aloita vain pienestä ja kevyestä kosketuksesta.

Eläinlääkärissä pentua voi jännittää, koska siellä on paljon outoja hajuja ja muita eläimiä ja omistajaa saattaa jännittää. Myös klinikalla kannattaa tarjota pennulle nameja. Klinikalla voi käydä muutenkin kuin hoitotoimenpiteissä esimerkiksi vain opettelemassa puntarille menemistä, jotta kaikilla käynneillä ei tehtäisi jotain epämukavaa.

 

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.