Korvatulehdus koiralla tai kissalla

Oireet

Korvatulehduksen tyypilliset oireet ovat pään ravistelu, korvien raapiminen, pään kallistaminen toiselle puolelle ja pään alueen kipu. Korvat voivat punoittaa, turvota ja erittää esimerkiksi märkäistä tai kahvinpurumaista eritettä. Kroonisessa sairaudessa korvien iho paksuuntuu, korvakäytävät ahtautuvat, tärykalvo voi revetä ja tulehdus voi edetä väli- tai sisäkorvaan.

Syyt

Korvatulehdus ei ala itsestään, vaan sen aiheuttaa aina jokin muu sairaus. Yleisin aiheuttaja on allerginen ihosairaus eli atopia tai ruoka-aineallergia. Muita mahdollisia syitä ovat esimerkiksi autoimmuunivälitteiset tai muut ihosairaudet, erityisesti kissalla korvapunkki, hormonaaliset sairaudet kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai korvan vierasesine kuten kasvin osa tai karva.

Aiheuttajasairaus aikaansaa korvaan tulehdusreaktion ja altistaa mikrobien, kuten bakteerien ja hiivojen lisääntymiselle korvassa. Lisäksi korvatulehdukseen vaikuttavat altistavat ja ylläpitävät tekijät. Esimerkiksi luppakorvat, hyvin karvaiset korvakäytävät tai korvakäytävän massat altistavat korvatulehdukselle. Korvakäytävän turvotus, liiallinen eritys ja välikorvantulehdus ovat seurausta ulkokorvan tulehdusreaktiosta, mutta samalla myös ylläpitävät sitä.

Tutkiminen

Taustasyiden selvittämiseksi eläinlääkäri kysyy omistajalta yleensä tarkat esitiedot ja tekee eläimelle kliinisen yleistutkimuksen ennen varsinaista korvien tutkimista. Jos korvat ovat kovin kipeät, lemmikki voidaan joutua rauhoittamaan korvatutkimusta varten. Korvat tutkitaan otoskoopin eli korvatähystimen avulla ja niistä otetaan korvanäytteen mikrobien ja tulehdussolujen toteamiseksi.

Väli- ja sisäkorvatulehdus todetaan tietokonetomografia- tai magneettikuvauksen avulla.

Hoito

Akuutti tulehdus hoidetaan korvien putsauksella ja korvatipoilla. Usein annetaan lyhyt kuuri kortisonia myös suun kautta tulehdusreaktion hillitsemiseksi. Korvatippa ja putsausaine valitaan korvanäytetuloksen ja otoskopiatutkimuksen perusteella. Tipat voivat sisältää kortisonia, antibioottia, hiivalääkettä tai näiden sekoitusta. Hoito kestää noin kaksi viikkoa, minkä jälkeen tulehduksen paraneminen on tärkeää kontrolloida eläinlääkärissä tulehduksen kroonistumisen ehkäisemiseksi.

Tärykalvon tutkiminen ennen hoidon aloitusta on tärkeää, sillä iso osa lääkkeistä on haitallisia välikorvaan päästessään. Aina tärykalvoa ei nähdä eläinlääkärissä korvien kivuliaisuuden, turvotuksen tai eritteiden takia. Jos huomaat lemmikillä kotona hoidon aloittamisen jälkeen kuulon huononemista tai tasapainohäiriöitä, lopeta korvatippa ja putsausaine ja ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Pitkittyneissä ulkokorvantulehduksissa ja välikorvantulehduksissa suositellaan korvien huuhtelemista nukutuksessa. Nykyään toimenpide tehdään yleensä videotähystysavusteisesti huomattavasti paremman näkyvyyden takia.

Erityisesti toistuvissa ja pitkittyneissä korvatulehduksissa on tärkeää hoitaa myös taustasairaus esimerkiksi ruokavalion tai allergialääkkeiden avulla.

Korvien putsaus kotona

  1. Venytä korvanlehti suoraksi ja valuta korvakäytävä täyteen putsausainetta.
  2. Hiero korvakäytävää ja korvanlehden tyveä ulkopuolelta niin, että putsausaine leviää korvassa.
  3. Anna koiran ravistaa päätään.
  4. Hiero eritteet pois korvasta pumpulin tai vanulappujen avulla. Älä laita korvaan pumpulitikkua.

Lue myös

 

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.