Valmistautuminen verinäytteisiin

Koirien ja kissojen verinäytteet otetaan yleensä eläinlääkärikäynnin yhteydessä. Osa tuloksista voi valmistua jo käynnin aikana tai niiden valmistumisessa voi mennä näytteestä riippuen muutamia päiviä. Eläinlääkäri tulkitsee aina saadut näytetulokset.

Verinäytteiden luotettavuuden takaamiseksi lemmikin pitää yleensä olla ruokapaastolla 12 tuntia ennen näytteenottoa. Pian ruokailun jälkeen veressä oleva rasva heikentää tulosten luotettavuutta. Vettä on kuitenkin tärkeää antaa normaalisti. Pentuja ei voida paastottaa 12 tuntia, joten jos olet tuomassa pennun verinäytteisiin, kysythän klinikalta tarkemmat, pennun ikävaiheen mukaiset paasto-ohjeet. Jyrsijöitä ja kaneja ei paastoteta ollenkaan. Verinäytteet voidaan ottaa ilman paastoa myös esimerkiksi akuuttien hätäpotilaiden kohdalla.

Erilaisia sairauksia kontrolloidaan usein verinäyttein. Tällöin on yleensä tärkeää, että lääke on annettu tiettyyn aikaan ennen tai jälkeen näytteenoton. Alla on lueteltu esimerkkejä. Jos et löydä alta oman lemmikkisi sairautta tai lääkitystä, kysythän klinikalta lisätietoja ennen käyntiä.

Akuuteissa sairastapauksissa pystymme tutkimaan veri- virtsa- ja muut näytteet laajasti klinikan omassa laboratoriossa.

Terveystarkastuspakettien yhteyessä otetut verinäytteet toimitamme yleensä ulkopuoliseen laboratorioon tutkittavaksi, ja silloin eläinlääkäri tai hoitaja soittaa teille yleensä viikon sisällä tuloksista.

Cushingin tauti

Kontrolli 4-6 tuntia Vetoryl-lääkkeen antamisen jälkeen Koiralta otetaan kaksi näytettä: toinen heti ja toinen tunnin kuluttua. Omistajan toivotaan mittaavan etukäteen kotona, paljonko koira juo vuorokaudessa.

Addisonin tauti

Lääkkeen antoajankohdalla ei ole väliä.

Diabetes mellitus eli sokeritauti

Kontrollointi perustuu paljon kotona tapahtuviin mittauksiin. Omistajan toivotaan etukäteen mittaavan kotona, paljonko lemmikki juo vuorokaudessa. Lisäksi suositellaan sokerikäyrän tekemistä kotona, mihin saat ohjeet klinikalta. Insuliini ja ruoka annetaan normaalisti myös kontrollipäivänä, eikä kontrollin kellonajalla insuliiniin nähden ole väliä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kontrolli 4-6 tuntia Forthyron-lääkkeen antamisen jälkeen. Lääke annetaan ruuan kanssa tai ilman sitä samalla tavalla kuin muinakin päivinä. Jos siis lääke annetaan normaalisti ruuan kanssa, niin tehdään myös kontrollipäivänä.

Kilpirauhasen liikatoiminta

Lääkkeen antoajankohdalla ei ole väliä.

Epilepsia

Fenobarbitaalilääkityksellä (esim. Phenoleptil tai Barbivet) kontrolli juuri ennen lääkkeenantoa.  Imepitoiinilääkityksellä (esim. Pexion) tai kaliumbromidilääkityksellä (esim. Libromide) lääkkeen antoajankohdalla ei ole väliä.

Esim. antibiootit, kipulääkkeet, sydänlääkkeet, verenpainelääkkeet, maksalääkkeet, iholääkkeet: Lääkkeen antoajankohdalla ei ole väliä.

Lue myös