Milloin sydänultraan?

Kardiologin tehtävänä on tutkia, johtuvatko lemmikin oireet sydänperäisestä sairaudesta, mikä sydänsairaus on kyseessä ja miten pitkälle sairaus on edennyt.

Yleisimpiin tutkimuksiin kuuluvat kliininen yleistutkimus (mukaan lukien sydän- ja keuhkoäänten kuuntelu), sydämen ultraäänitutkimus ja EKG eli sydänsähkökäyrä. Lisäksi voidaan esimerkiksi ottaa keuhkoista röntgenkuva, tutkia verinäytteitä, mitata verenpainetta tai ottaa 24 tuntia kestävä sydänsähkökäyrä eli Holter.

Tutkimukset tehdään yleensä hereillä olevalle potilaalle. Tutkimuksen jälkeen kardiologi suunnittelee mahdollisen sairauden hoidon ja seurannan.

Tilanteita, joissa lemmikki kannattaa viedä kardiologin vastaanotolle

1. Eläinlääkäri on kuullut lemmikillä sydämessä sivuäänen tai epärytmisyyttä oireettomalla tai oireilevalla potilaalla:

  • Kun diagnoosi on varmistunut, sairautta voidaan usein hoitaa ja sen etenemistä hidastaa, kun potilas on vielä oireeton.
  • Erityisen tärkeää sydämen tarkempi tutkiminen oireettomallakin potilaalla on ennen nukutusta vaativia toimenpiteitä, jotta voidaan valita sopivat nukutuslääkkeet ja arvioida mahdolliset nukutukseen liittyvät riskit.

2. Lemmikillä on sydänsairauteen viittaavia oireita:

  • yskä (koirat)
  • normaalia tiheämpi hengitys levossa (koira >30/min, kissa >40/min)
  • huonontunut rasituksensietokyky (eläin ei jaksa lenkkeillä tai leikkiä kuten aikaisemmin)
  • pyörtyminen
  • hengenahdistus: suu auki hengittäminen (kissat), hengitys vatsalihaksilla pumpaten, hengen haukkominen kaula venytettynä tai muuten työläs hengitys
  • vatsan voimakas pömpötys
  • laihtuminen

3. Röntgenkuvien perusteella todetaan sydämen vajaatoiminta. Ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää, mikä sydänsairaus vajaatoiminnan takana on ja missä vaiheessa sairaus on.

4. Röntgenkuvissa todetaan nestettä sydänpussissa. Ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää, onko taustalla kasvainsairaus.

5. Lemmikin nukutuksessa on ollut ongelmia, esimerkiksi nesteen kertymistä keuhkoihin.

6. Lemmikkiä halutaan käyttää jalostukseen, mutta se kuuluu sydänsairauksille alttiiseen rotuun, esimerkiksi dobermanni, cavalier kingcharlesinspanieli tai maine coon. Tällöin tehdään sydämen virallinen ultraäänitutkimus.

Lue myös

Tällä hetkellä klinikallamme ei tehdä sydämen ultraäänitutkimuksia, vaan ohjaamme asiakkaan sellaiselle klinikalle, josta tällainen palvelu löytyy.

 

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.