Kissan ruoka-aineallergian eritysipiirteitä

Ruoka-aineallergia voi aiheuttaa kissalle pitkäkestoisia suolistovaivoja tai ihovaivoja. Pitkäkestoiseksi eli krooniseksi vaiva lasketaan, mikäli se jatkuu yli kolmen viikon ajan ja oireita kuten oksentelua tai ripulointia on yli kolme kertaa viikossa. Allergia voi alkaa missä vaiheessa tahansa kissan elämää. Jopa 1/3 kroonista suolisto-oiretta potevista kissoista voivat olla ruoka-aineallergikkoja. Allergia syntyy, kun suoliston puolustusjärjestelmä häiriintyy ja alkaa reagoimaan myös normaaleihin suolessa esiintyviin partikkeleihin kuten proteiiheihin.

Ruoka-aine -allergiaa ei voi testata verikokein, sillä ruoka-aine -allergia ei ole IgE -välitteinen ja testi tehdään IgE-määrityksellä.

Kissalle yleisimpiä ruoka-aineallergiaa aiheuttavia aineita ovat kala, nauta ja maitotuotteet. Allergiaa esiintyy erityisesti siamilaisilla. Iho-oireita on tyypillisesti päässä, niskassa ja kaulassa ja lisäksi kissoilla on usein symmetristä karvanlähtöä vartalon alueella.

Kissalla eliminaatiodieetti on vaikeampaa toteuttaa kuin koiralla, koska kissat ovat nirsompia, ne eivät kestä paastoa samalla tavalla kuin koirat ja vapaasti ulkoilevan kissan syömisiä on mahdotonta valvoa. Usein voidaan joutua kokeilemaan useampaa dieettiruokavaihtoehtoa ennen kuin eliminaatiodieetti saadaan tehtyä loppuun.

Ruoan tulee sisältää hyvin sulavaa proteiinia vähintään 3-4 grammaa/elopainokilo ja sen tulee olla hyvin imeytyvää. Lisäksi ruoan tulee sisältää rasvaa ja vähän hiilihydraattia.

Ruoka-aine -allergian diagnosointiin ja hoitoon suositellaan ensisijaisesti hydrolysoituja allergiaruokia. Näissä proteiini on käsitelty niin, ettei elimistö kykene tunnistamaan sitä ja allergista reaktiota ei tapahdu. Tällaisella ruokavaliolla kissan tulehdustilassa oleva suolisto saa aikaa rauhoittua. Mikäli suolisto-oireet ovat johtuneet ruoka-aineallergista, häviävät oireet yleensä jo kahden viikon sisällä hydrolysoituun ruokaan siirtymisestä. Ruokavalion tulee olla hyvin tarkka, joten eliminaatiodieetin aikana ei saa antaa edes pieniä ylimääräisiä, ruokavalion ulkopuolisia herkkuja.

Vaihtoehtona teolliselle hypoallergeniselle ruokavaliolle on ns. novel protein -ruokavalio, jossa valitaan sellainen ruoka-aine, jota kissa ei ole koskaan aiemmin saanut. Tällaisiakin vaihtoehtoja löytyy markkinoilta nykyään useita. Tällaisellakin ruokavaliolla eliminaatiovaiheen täytyy olla ehdottoman tarkka.

Myös kotiruoan valmistaminen on yksi vaihtoehto. Tällöin on kuitenkin huolehdittava erityisen tarkkaan kivennäisaineiden ja vitamiinien oikeasta saannista. Suositeltavinta onkin tällöin kääntyä asiantuntevan eläinten ruokintaneuvojan puoleen, jotta virheiltä vältyttäisiin.

Mikäli eliminaatiodieetti ei tuo helpotusta kissan oireisiin, on syytä tehdä jatkotutkimuksia muiden sairauksien osalta. Näitä ovat suolisto-oireiden osalta mm. tulehduksellinen suolistosairaus (IBD) ja iho-oireiden osalta atopia ja harvinaisemmat ihosairaudet, joiden diagnostiikassa käytetään useimmiten koepalojen ottamista.

 

Klinikan ajanvaraus auki 24/7

Paras ystäväsi saa lempeää hoitoa Pyynikin eläinlääkäreillä Pyynikintorin laidalla.  Tiloihin on mukava tulla palveltavaksi, myös isomman lemmikin kanssa. Ilmaista paikoitustilaa on kadunvarsilla ja julkisilla kulkuneuvoilla kuten Nysse ja Ratikka pääsee melkein ovelle.

Mikäli et tiedä mikä lemmikillä on, hätä on akuutti tai et löydä ajanvarauksesta aikaa, voit aina soittaa meille 03-389 1010

Isommat toimenpiteet, leikkaukset ja hammasoperaatiot varataan aina puhelimitse numerosta 03-3891010 oikeanlaisen ajanvarauksen sekä ohjeistuksen varmistamiseksi.

Varaa aika Soita

Katso myös  hinnastomme ja palvelumme.